Building & Amenities

Building and Amenities

We designed the work areas of Boulder Commons to improve productivity, communication and ultimately the profitability of our tenants’ organizations.

A growing number of studies have indicated that employee productivity, happiness and overall health have increased for tenants in Class-A office space designed with these factors in mind. Our spaces are filled with natural light, operable windows, sustainable, non-toxic materials, state of the art HVAC systems, solar energy, mobility options and many more sustainable features because we believe that a healthy workplace has a direct effect on employee comfort, morale and productivity.  While sustainability initiatives and net zero energy use are an integral part of this project, we are finding that employee well-being and increased productivity are truly “moving the needle” for today’s leading companies. 

Boulder Commons foyer workspace

Workspaces

Common areas

The flexible spaces are designed to reflect today’s work style, where workspaces blend with social space to encourage creativity and collaboration. The lines gently blur between common spaces like conference rooms, kitchens and lounge areas. With dramatic western views to Dakota Ridge and the Flatirons, the generous window openings at the Commons welcome the outside in. Add to that generous outdoor courtyards and decks where work can spill outside during any season and you have a workplace designed much in the same way Coloradoans live.

Building common areas

Office design

We offer a mix of floor plans designed to accommodate the space desires of our tenants. Some areas provide open floor plans designed to maximize workflow and efficiency, with natural daylight and modern lighting solutions create a bright, naturally productive environment. Others offer more traditional design, resulting in an office-based layout. Still other office configurations find themselves somewhere in between, with private meeting areas strategically placed throughout.

Boulder Commons office design photo

Additional amenities

Maximized daylight Maximized daylight

Maximizing daylight is one of the primary design strategies for Boulder Commons, providing energy benefits and lighting character. The narrow building footprint and standalone design, surrounded by open plaza areas, allows for windows on every wall to capitalize on solar energy and unobstructed daylight.

Sustainable HVAC Variable refrigerant volume HVAC system

Our HVAC system allows the buildings to respond to the actual unit needs rather than conditioning the climate on a full building scale, gaining efficiency and reducing power consumption.

Building energy efficiency Tight building enclosures

The roof, walls and foundation used to construct Boulder Commons create a tight building envelope, protecting the interior from outdoor elements. The construction supports energy efficiency and benefits tenant health.

Solar roofing Solar Roofing & solar facade

The building’s unique location allowed us to greatly increase solar energy generation by converting the entire eastern facade to solar panels. The roof uses a cutting edge, angled mounting design to further optimize the efficiency of our photovoltaic cells.

Sustainable tenants Tenant participation in energy goals

Tenants will be given the opportunity to expand their knowledge in sustainable practices on a day-to-day basis. Through incentives and friendly competition, as well as involvement in shared community goals, tenants can assist in further reducing the plug loads in the buildings.

Net zero footprint Net zero footprint

Maximizing daylight is one of the primary design strategies for Boulder Commons, providing energy benefits and lighting character. The narrow building footprint and standalone design, surrounded by open plaza areas, allows for windows on every wall to capitalize on solar energy and unobstructed daylight.

Mobility hub Mobility hub

At Boulder Commons, alternative transportation is readily available. The mobility hub offers underground parking spaces, car shares, free bike rentals, permanent bike parking and rideshare opportunities all in one place, for exclusive tenant use.

Bike program Bike program

In addition to dedicated bike storage and showers, tenants will have access to a fleet of free bikes for their use during the day.

Bike path proximity Goose Creek bike path

The bike and pedestrian-friendly Goose Creek path runs along the southern edge of the property connecting Boulder Commons to neighborhood amenities. And if you’re heading out for a lunch-time ride, the Goose Creek trail easily connects to the rest of the Boulder Valley trail system with miles of paved and gravel routes.

Local art gallery Art gallery

The central building lobby functions as an official gallery for ART. Local, regional and national artists’ art will be featured throughout the lobbies and community spaces.

Plaza between buildings Plaza

Outdoor common spaces include a casual garden area to the north, the formal plaza between the buildings and the dining courtyard along Goose Creek bikeway.

Community roof deck Deck space

A 1,500 square-foot community roof deck is located on the third floor of the South building. This shared space provides stunning views of the scenic Flatirons and surrounding foothills. In addition, many of the floors have smaller roof decks for individual tenant use. Phase II will offer even more outdoor spaces.